rýchly kontakt: +420 548 217 047 | infogeomat.eu

Správa zo seminára Výskum interakcie geosyntetiká-zemina a návrhové modely geosyntetík vystužených zemín

Skupina pracovníkov našej firmy navštívila nedávno Edinburgh vo Veľkej Británii. Náš záujem prilákala neobvyklá akcia, a to medzinárodný seminár na tému "Výskum interakcie geosyntetiká-zemina a návrhové modely geosyntetík vystužených zemín".

Pretože sa problematikou vystužovania zemín zaoberáme už takmer 20 rokov, nemohli sme si najnovšie poznatky prezentované poprednými odborníkmi v tejto oblasti rozhodne nechať ujsť. Téma seminára aj zoznam prednášok totiž dával tušiť, že budú prezentované poznatky, ktoré zatiaľ neboli publikované a ktoré nám pomôžu lepšie pochopiť niektoré mechanizmy fungovania vystuženej zeminy.

Seminár zorganizovala International Geosynthetic Society prostredníctvom svojej technickej komisie pre vystužovanie zemín, čo je jedna z technických komisií (TC IGS) pre riešenie zásadných technických otázok vzťahujúcich sa k používaniu geotextílií a ďalších geosyntetík.


Research on Geosynthetic-Soil Interaction and Progress of Design Models for Geosynthetic-Reinforced Soil


Seminár sa konal v septembri 2015 v Edinburghu na úvod XVI Európskej konferencie mechaniky zemín a geotechnického inžinierstva (XVI ECSMGE).

Seminár bol zameraný na interdisciplinárnu problematiku, v ktorej sa prepája správanie výstužných geomreží a mechaniky zemín. Dopoludňajšie prednášky, prezentované poprednými odborníkmi na vysokej úrovni, boli sprevádzané bohatou diskusiou. Asi najviac nás zaujali prednášky Jorge Zornberga, ktorý predstavil posledné poznatky pri testoch s priehľadnou zeminou, a Steva Perkinse, ktorý zhodnotil štatistické výsledky meraní geomreží pre stabilizáciu konštrukčných vrstiev vozoviek v USA za posledných 35 rokov.


V popoludňajšej časti sa prednášajúci zaoberali problematikou návrhových metód vo Veľkej Británii, Holandsku, Francúzsku, Nemecku, Taliansku, Fínsku a Japonsku. Z obsahu prednášok bolo zrejmé, že návrhové metódy a výpočtové modely nie sú zďaleka dokončené a pred odborníkmi je veľa práce pri ich ďalšom zjednocovaní a vývoji. Zaujala nás najmä debata o blížiacej sa revízii Eurokódu 7, do ktorého by sa mali po prvýkrát začleniť aj vystužené zeminy.




Seminár nás svojím obsahom rozhodne nesklamal, niektoré získané poznatky budeme už teraz schopní uplatniť v našej práci. A pretože sme boli po celom dni plnom zaujímavých diskusií v sále aj v kuloároch značne smädní, ochutnali sme v typických škótskych krčmičkách aj miestne pivo. Popravde povedané, Škóti sa preslávili vďaka whisky, a pri tej sme asi mali zostať.


Edinburgh castle

Potrebujete poradiť?

  • Spracujeme koncepčné riešenia a štúdie
  • Vykonávame statické a stabilitné výpočty
  • Dodáme projektovú dokumentáciu vo všetkých stupňoch
  • Vykonávame dozory na stavbách z geosyntetík

Nebojte sa opýtať

zadarmo

+420 548 218 901
technikageomat.eu

Konzultácie v teréne

Nebojíme sa vyjsť do terénu a riešiť problém na mieste.

dopytovať konzultáciu