rýchly kontakt: +420 548 217 047 | infogeomat.eu

5 otázok pri nákupe geotextílie (alebo iného geosyntetika)

Kupujete geotextíliu? Otázky, ktoré by ste ako zákazník mali dať svojmu dodávateľovi, aby ste si boli istí, že nakúpené geotextílie splnia presne vaše očakávania.

Pri nákupe geotextílie alebo iného geosyntetika sa predávajúceho vždy spýtajte na nasledujúcich 5 otázok. Odpoveďou by mala byť vaša istota, že nakúpite geotextíliu ktorá spĺňa vaše očakávania.

1. Predložil vám predajca geotextílie relevantné technické dokumenty?

Ak chcete zabezpečiť, aby geotextília fungovala tak, ako potrebujete, požadujte relevantné doloženie vlastností z laboratórnych skúšok pre konkrétnu geotextíliu. Relevantné hodnoty pre geotextílie a ďalšie geosyntetiká nájdete v dokumente "Vyhlásenie o vlastnostiach" (anglicky "Declaration of Performance" alebo "DoP"), ktorý musí predávajúci poskytnúť s dodávkou geotextílie. Tento dokument tiež od 1.7.2013 nahrádza skôr používané "Prehlásenie o zhode" a "CE" certifikát.

Predajcom poskytnuté technické listy výrobkov (niekedy tiež "technické špecifikácie" a podobne) môžu obsahovať iné hodnoty. Napríklad miesto obvykle uvádzaných stredných hodnôt parametrov uvedú ich minimálnu/maximálnu odchýlku podľa toho, o aký parameter ide.

2. Je vo vnútri balenia správna geotextília?

Stále častejším nesvárom v súčasnej dobe diktujúcej čo najnižšie ceny a pri stave stavebníctva, s ktorým sa stretávame, je dodávka geotextitílií o nižšej ako deklarovanej plošnej hmotnosti. Napr. predávajúci vám deklaruje, že dodáva netkanú geotextíliu s plošnou hmotnosťou 200 g/m2 (podľa označenia na obale, podľa priložených dokumentov), ale v skutočnosti je vo vnútri balenia geotextília s plošnou hmotnosťou 180 g/m2. To je rozdiel, ktorý na stavbe alebo v teréne bežne nespoznáte, ale ide o 10%-né zhoršenie požadovaného technického parametra!

Jediným spôsobom je otestovať dodávanú vzorku v skúšobni, ale to je vzhľadom k časovej náročnosti a dodatočným nákladom málokedy využívané riešenia. A/alebo jednoducho geotextíliu nakupujte u zavedených, spoľahlivých a férových dodávateľov.

3. Splní geotextília presne moje požiadavky?

Typ geotextílie alebo iného geosyntetika je zvyčajne definovaný v projektovej dokumentácii. Bežný predajca nemôže ovplyvniť povahu výrobkov, ktoré predáva. Výsledkom môže byť, že sa snaží vaše špecifikácie prispôsobiť svojim výrobkom, takže opäť hrozí, že geotextília nebude spĺňať vaše požiadavky.

Skúsený a dobrý dodávateľ vám naopak poskytne odbornú technickú radu a u náročných projektov vám dokáže zdôvodniť prečo navrhuje konkrétnu geotextíliu. Obvykle sa nesnaží tzv. predať za každú cenu, pretože správne technické riešenie je pre neho prvoradé.

4. Je geotextília na sklade?

Geotextília a ostatné geosyntetiká sa inštalujú väčšinou v prvých fázach projektu. Preto má pozdržanie dodávky vplyv na celý ďalší časový harmonogram výstavby. Vzhľadom k neochote predajcov držať výrobky skladom ich objednáva, až keď získa zákazku. Veľakrát tak nie je schopný dodať geotextíliu včas. Preto je vhodné pýtať sa, či je výrobok skladom. Dobrý dodávateľ drží základné geosyntetické výrobky skladom v dostatočnom množstve.

5. Poskytne mi dodávateľ po predaji geotextílie technickú pomoc?

Geotextília a ďalšie geosyntetiká sú výrobky technického rázu. Dobrý dodávateľ vám preto nad rámec samotného predaja geotextílie poskytne aj dostatočnú technickú pomoc akou sú napríklad konzultácie, návody a odporúčania ...



Potrebujete poradiť?

  • Spracujeme koncepčné riešenia a štúdie
  • Vykonávame statické a stabilitné výpočty
  • Dodáme projektovú dokumentáciu vo všetkých stupňoch
  • Vykonávame dozory na stavbách z geosyntetík

Nebojte sa opýtať

zadarmo

+420 548 218 901
technikageomat.eu

Konzultácie v teréne

Nebojíme sa vyjsť do terénu a riešiť problém na mieste.

dopytovať konzultáciu